خواص مهیاوه و شیوه درست کردن آن:
۱- مهیاوه چیست؟
مَهوه یا مهیاوه، که به عربی مِشاوَه گفته میشود، از خوردنیهای شهرستان بندرعباس ، بستک و روستا های منطقه از جمله کلمتلی میباشد.
«مهوه» بروزن «قهوه» که گاهی «مهیاوه» یا «مَویُه Muwyoh» هم گفته میشود به گویش محلی، در تمام منطقه هرمزگان و به ویژه لارستان روستاهای آن دیده میشود و بسیار رایج است. مهیاوه مایعی است به رنگ تیره مایل به خاکستری و بوی تندی دارد.
۲-طرز تهیه مهیاوه:
ابتدا ماهی ساردین ریز به طول پنج تا ده سانتیمتر بنام « هَشینه» که به لهجه محلی « مُوتُو » مینامند، پس از خشک کردن ، کوبیده و با جو برشته و خردل (در گویش محلی: خندل) برشته شده و کوبیده شده مخلوط نموده و مقداری نمک وآب به اندازه معینی به آن اضافه میکنیم که مایع نسبتاً روانی بدست میآید که همان « مهوه » یا « مهیاوه » است. در بعضی جاها آن را جلوی نور آفتاب میگذارند تا خمیر شود که بوی زنندهای نیز پیدا میکند.
۳- طرز مصرف مهوه :
مهوه را داخل پیالهای در سفره میگذارند ودر خوردن آن فقط قسمتی از نان را با آن خیس میکنند، طعم آن تند (شور) است و نمی توان زیاد خورد. بهویژه صبحها از آن استفاده میشود. در بعضی اوقات در موقع پختن نان ، « مهوه » و روغن رویش میکنند و به آن « نان مهوهای » میگویند، نان مهوه و روغنی که در این نواحی درست میکنند بسیار مشهور است.
۴- فواید غذایی مهوه :
مهوه دارای فسفر و کلسیم وچربی زیادی است که همگی از ماهی بدست آمدهاست. مردم منطقه جنوب میگویند که فرمول مهوه یا (مهیاوه)، ابن سینا طبیب و دانشمند ایرانی و یا به قول بعضیها بزرگمهر وزیر انوشیروان تهیه نمودهاست، و معتقدند که خوردن مهوه که دارای خردل هم هست از ابتلاء به بیماری پوستی (پیس) جلو گیری میکند.
۵-ریشه کلمه مهوه یا مهیاوه
گویا کلمه « مهوه » یا « مهیاوه » در اصل از دو کلمه ماهی و آب مرکب بوده که (آوه) یا (أو) به گویش محلی به معنای آب میباشد، یعنی آب و ماهی. در برخی مناطق استان فارس به مهیاوه ( آو مای ) هم گفته می شود
منبع: بستک
:: موضوعات مرتبط:
غذای محلی ,
,
:: برچسبها:
مهیاوه ,
هرنگ ,
بستک ,
کلمتلی ,
:: بازدید از این مطلب : 1029
|
امتیاز مطلب : 85
|
تعداد امتیازدهندگان : 17
|
مجموع امتیاز : 17